|
Miesięczny
kurs Akademii Herbaty
|
Zapraszamy do udziału w miesięcznym
kursie – wykłady i warsztaty odbywać się
będą
w czwartki,
w godzinach 18:00-21:00, w dniach: 25 marca, 1 kwietnia, 8 kwietnia, 15 kwietnia 2010.
Kurs wprowadzający w
tajniki dostępne jedynie nielicznym
znawcom tematu.
Już po czterech 3-godzinnych
spotkaniach, prowadzonych przez
specjalistów, uzyskamy unikalną wiedzę
teoretyczną i praktyczną, pozwalającą
delektować się aromatycznym naparem
i
przyjemnie zaskoczyć naszych gości.
Poznamy zasady parzenia herbaty
szlachetnej oraz potrzebne do tego
akcesoria. Odmiany herbat, naturalne
dodatki i mieszanki smakowe, a także
legendy i sposoby parzenia herbaty w
różnych częściach świata. Nauczymy się
komponować własne mieszanki w oparciu o
różnorakie herbaty
i aromatyczne zioła. Dowiemy się
dlaczego woda i właściwe akcesoria do
parzenia są gwarancją uzyskania
najlepszego aromatu i smaku herbaty. Praktyczne zajęcia
z chińskich i japońskich rytuałów
parzenia herbaty oraz argentyńskiej yerba mate wprowadzą w atmosferę
egzotyki.
Praktyczne zapoznanie się
z najwyższej jakości gatunkami herbat i
herbatami specjalnymi to końcowy akcent
kursu.
Na początek proponujemy podejście
klasyczne, wg najstarszych tradycji
chińskich. W Chinach bowiem narodził się
zwyczaj picia herbaty jako napoju
orzeźwiającego oraz „otwierającego
zmysły” i tu narodziły się pierwsze
ceremonie.
Program Warsztatów (pierwsze spotkanie
wg Tradycji z Prowincji Yunnan)
Czas trwania 4 godz. lekcyjne (3
zegarowe).
1. Pochodzenie herbaty i omówienie
właściwości krzewu herbacianego.
2. Typy herbat: zielone, kwiatowe,
oolong, pu-erh.
3. Właściwości poszczególnych typów
herbat.
4. Rozpoznawanie jakości herbaty i
poprawne przechowywanie.
5. Metody parzenia poszczególnych typów
i jak nie należy tego robić.
6. Metody parzenia w warunkach domowych.
W czasie zajęć, równolegle z wykładem
i prezentacją herbat, demonstrowane
są techniki parzenia i trwa degustacja.
Uczestnicy zaznajamiani są z akcesoriami
i ceremonialnym parzeniem herbaty.
Dla zainteresowanych planujemy kolejne
szkolenia specjalistyczne, obejmujące
m.in. dietetyczne
i terapeutyczne zastosowanie różnych
odmian herbaty, mieszanek ziołowych\korzennych,
olejków i przypraw, z elementami
medycyny chińskiej i wedyjskiej.
Główny
prowadzący,
Pani mgr Natalia Brede,
jest specjalistką w ceremonialnym
parzeniu herbaty wg Tradycji Prowincji
Yunnan; posiada duże doświadczenie w
kontakcie z herbatą
i praktykę w parzeniu herbaty nabytą w
chińskich herbaciarniach w Kraju Środka.
Jest pracownikiem Instytutu Konfucjusza
w Krakowie; lektorem języka chińskiego
biegle władającym językiem chińskim.
Szkoliła się przez rok w Chinach i pół
roku na Tajwanie.
Miejsce:
Herbaciarnia HERBA THEA,
Kraków-Kazimierz, ul. Kupa 2 (zobacz
mapkę)
Cena kursu (przy wpłatach za
każde spotkanie z osobna):
70
zł
za jedno spotkanie.
Uczestnicy deklarujący chęć udziału
w całym cyklu miesięcznym i
wpłacający całą kwotę mają prawo do
zniżki w wysokości 80zł
(cena za za kurs 200zł).
Cena obejmuje: materiały, certyfikat,
degustację herbat w czasie
warsztatów.
Wystawiamy faktury VAT.
Ilość miejsc ograniczona, udział w
kursie według kolejności wpłat
wpisowego.
(--> vide niżej "uwaga organizacyjna")
Warunki uczestnictwa:
Warunkiem udziału w warsztatach jest
zgłoszenie uczestnictwa najpóźniej w
terminie do dnia
15 marca br
Numer konta bankowego:
Kalmus Consulting, Marek Kalmus, 31-161
Kraków, ul. Szlak 14/12,
rachunek nr: 36 2490 0005 0000 4500
6110 4201
W temacie przelewu prosimy wpisać:
Akademia Herbaty-marzec
Zgłoszenia zawierające dane osobowe,
adres i nr tel. prosimy przesyłać mailem
na adres:
kursy@kalmus.com.pl
Dodatkowe informacje:
Marek Kalmus, tel. 502-090-301
Bożena Miczulska-Kalmus, tel.
503-150-462
Jarosław Bakalarz, tel. 666-454-466
Uwaga organizacyjna:
brak wolnych miejsc w bieżącej edycji warsztatów z herbat chińskich;
prosimy dowiadywać się o kolejną edycję (już zbieramy zgłoszenia!!!) oraz
o warsztaty z herbat indyjskich, yerby, itp... |