|
Poeci
poświęcają jej wiersze, kolekcjonerzy i
koneserzy poszukują jej unikalnych
odmian,
a cesarz HuejChun pisze swój traktat na
temat jej gatunków.
Herbaciarnie w Chinach spełniają tę samą
rolę co kawiarnie w Europie. Tam właśnie
toczy się życie towarzyskie. Goście
spotykają się by wspólnie pogawędzić
przy zielonej herbacie.
Herbata zielona
- LiCha
Dlaczego zielona? Dlatego, że zrywane są
najmniejsze listki ze samych szczytów
krzewów herbacianych i suszone na
słońcu. Uzyskują wtedy barwę
szarozieloną, dając po zaparzeniu
złocisty kolor i specyficzny aromat.
Gatunek zielonej herbaty pija się zwykle
w lecie, jako łagodny dodatek do
niektórych dań pikantnych, ale nie
tylko.
Chociaż w Polsce od pewnego czasu jest
dostępnych kilka odmian tradycyjnej
chińskiej herbaty pozwolę sobie
przedstawić kilka odmian, których
niestety nie ma, ale są godne, aby o
nich wspomnieć.
LongJing - Smocza herbata
Pochodzi z HangChou uważana jest za
królową herbat. Ma jasny kolor i łagodny
smak oraz aromat. Pije się ją w zasadzie
o każdej porze.
LongSoo - Broda
Smoka
Herbata o delikatnym smaku, podawana
przez chińczyków szczególnie przy
popołudniowych spotkaniach towarzyskich.
SuiSing - Wodna
Pani
Pochodzi z Kantonu. Bardzo dobrze wpływa
na organizm po upalnym wyczerpującym
dniu.
SowMee -
Długowieczność
Herbata podawana zwykle wiosną jako
dodatek do lekkich potraw.
WunMo - Mgła
Obłoków
Również bardzo ceniony gatunek herbaty
przez chińczyków. Rośnie wysoko w górach
w prowincji KiangSi. Jest to niestety
najdroższy gatunek tradycyjnej chińskiej
herbaty.
|