Historia stosowania ziół jest
tak długa, jak historia
cywilizacji. Od niepamiętnych
czasów człowiek wykorzystywał
otaczający go świat roślin do
wspomagania zdrowia swojego
organizmu. Początkowo w bardzo
prymitywny sposób, a z biegiem
czasu i w miarę rozwoju wiedzy,
w sposób bardziej przemyślany i
celowy.
W miarę nabywania doświadczeń
człowiek nauczył się rozpoznawać
otaczające go rośliny i nabył
umiejętność zastosowania wielu z
nich w określonym celu. Nauczył
się zbierać i przechowywać różne
części roślin leczniczych i
użytkowych – kwiaty, liście,
korzenie, kory, kłącza itd.
Trzeba było wielu lat
doświadczeń, aby ustalić w
których z nich i w jakim
momencie wzrostu zbieranych
obserwuje się największą
zawartość substancji aktywnych.
Napar z herbaty początkowo
traktowany był jako napój
leczniczy. Dostęp do liści
herbacianych, głównie ze względu
na jego cenę, mieli tylko
członkowie bogatych rodów lub
rodu królewskiego. Dziś wszyscy
mogą korzystać z możliwości
przygotowywania tego
królewskiego naparu w swój
ulubiony sposób.
Herbata jest najbardziej znanym
napojem na świecie. Spożywana
jest bez względu na porę dnia,
jako tradycyjny dodatek do
posiłków, jako popołudniowy
rytuał, ze względu na
charakterystyczny smak czy po
prostu dla zaspokojenia
pragnienia. W niektórych krajach
jest nieodłącznym elementem
ważnych uroczystości lub
wydarzeń, a w przeszłości
pełniły również rolę środka
płatniczego. Z początkami
spożywania herbaty związana jest
kilka legend. Jedna z nich mówi
o całkowicie przypadkowym
zaparzeniu listków krzewu
herbacianego przez cesarza
chińskiego jeszcze w czasach
przed naszą erą.
Z Chin nasiona krzewu
herbacianego trafiły do Japonii
i tam też rozpoczęto jego
uprawę. Następnie została
rozpowszechniona w innych
krajach i na odległych
kontynentach. Pierwszym
z krajów
europejskich, które zaczęły
korzystać z dobrodziejstw
herbaty była Rosja. Stamtąd
rozpowszechniła się dzięki
Holendrom w innych krajach
Europy. W Polsce wzmianki o
herbacie pojawiły się w XVII
wielu. Traktowały o sposobach
suszenia i parzenia herbaty oraz
zwyczaju serwowania herbaty w
Chinach i Japonii, a także
wspominały o jej wartości i
zaletach. Rozpowszechnieniu
herbaty w świecie sprzyjały
wyprawy podróżnicze i kontakty
dyplomatyczne.
Obecnie krzewy herbaciane (Camellia
chinensis) uprawia się w wielu
krajach położonych w strefie
zwrotnikowej. Pozyskuje się z
nich listki i pączki liściowe.
Poddane fermentacji i wysuszone
stanowią herbatę czarną, a nie
fermentowane – zieloną. Dziś
największymi producentami
herbaty są Indie, Chiny, Sri
Lanka, Kenia i Indonezja
corocznie wprowadzające na rynek
tysiące ton herbacianych
listków.